Bardzo często mówi się, że to insulina – hormon wytwarzany przez trzustkę – odpowiada za nadwagę a nawet otyłość. Czy tak jest w rzeczywistości? Przede wszystkim należy zrozumieć mechanizm działania insuliny. Po to, aby móc zarówno korzystać z jej dobrodziejstw, jak i wystrzegać się negatywnych skutków, które może pośrednio wywoływać.

Jeśli chcesz zorganizować niezapomniane wydarzenie wodne w swoim mieście, skontaktuj się z nami.

Insulina – co to takiego?

Insulina to hormon wytwarzany przez trzustkę. Uczestniczy on przede wszystkim w regulacji przyjmowania pokarmów. Bierze udział w transporcie i późniejszym metabolizmie węglowodanów i białek, a także tłuszczów. Jej główna rola w ciele człowieka polega na regulacji poziomu cukru we krwi. Mówiąc najprościej, po jedzeniu rośnie poziom glukozy, co powoduje produkcję insuliny. Wytworzona insulina wysyła do organizmu informację, że należy nadmiar glukozy przetransportować do wnętrza komórek. Po to, aby obniżyć dzięki temu jej poziom we krwi. Tym samym hormon ten odpowiada za magazynowanie glukozy m.in. w wątrobie i w mięśniach. Oczywiście nie tylko sama glukoza pobudza wydzielanie insuliny. Wpływa na to także glukagon, niektóre aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe czy inne hormony.

Organizujesz event firmowy? Event firmowy – wynajem skutera wodnego

Insulina i jej wpływ na masę ciała

Z przeprowadzanych badań wynika również, że insulina hamuję lipolizę, czyli rozpad tłuszczów, żeby zmniejszać w ten sposób stężenie wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, za to nasila lipogenezę – tworzenie tłuszczów. Stąd przekonanie, jakoby ten hormon odpowiadał bezpośrednio za przyrost masy ciała. Wydawałoby się zatem, że najłatwiej odstawić albo bardzo mocno zredukować spożywanie węglowodanów – tym samym utrzymywać poziom insuliny na niskim poziomie – aby organizm nie zwiększał ilości tkanki tłuszczowej. Na ile jest to teoria prawdziwa? Rzeczywiście, można się w pewien sposób uchronić przed przytyciem, jeśli zwróci się uwagę na przyjmowane pokarmy, a także wprowadzi do swojej codziennej rutyny aktywność fizyczną. Co ważne, nie wolno całkowicie wyeliminować węglowodanów, ale można ograniczyć produkty o wysokim indeksie glikemicznym takie jak słodycze, niektóre owoce, mąki np. pszenną czy oczyszczony, biały ryż. Warto przy tym pamiętać, że na indeks glikemiczny mają wpływ nie tylko użyte produkty, lecz także sposób, w który zostały przygotowane.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *